Tonsipret® comprimate
Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră. Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.
Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți. Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări. Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4. Dacă după 3 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.
Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Tonsipret comprimate și pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Tonsipret comprimate
3. Cum să utilizați Tonsipret comprimate
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează Tonsipret comprimate
6. Conținutul ambalajului și alte informații
1. Ce este Tonsipret comprimate și pentru ce se utilizează
Tonsipret comprimate este un medicament homeopat indicat în laringite, faringite şi amigdalite. Indicaţiile derivă din tabloul remediilor homeopate. Acestea includ inflamaţiile acute ale faringelui, laringelui şi amigdalelor. Tonsipret este indicat copiilor cu vârsta peste 1 an, adolescenţilor şi adulţilor.
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Tonsipret comprimate
Nu utilizați Tonsipret comprimate:
- dacă sunteți alergic la Capsicum annuum, Guaiacum, Phytolacca americana sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- în timpul sarcinii şi în perioada alăptării.
Atenționări și precauții: deoarece nu există date adecvate privind utilizarea acestui medicament la copii cu vârsta sub 1 an, Tonsipret comprimate nu trebuie administrat la această grupă de vârstă. În caz de simptome persistente, neclare sau nou-apărute, precum şi în caz de febră ce durează mai mult de 3 zile sau ce depăşeşte 39°C, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Tonsipret comprimate împreună cu alte medicamente: spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente. Până în prezent nu sunt cunoscute interacţiuni cu alte medicamente.
Tonsipret comprimate împreună cu alimente, băuturi și alcool: eficacitatea medicamentelor homeopate poate fi afectată de factori generali cu efect nociv asupra stilului de viaţă, precum şi de stimulente, alcool şi tutun.
Sarcina, alăptarea și fertilitatea: este necesară consultarea informaţiilor de la subpunctul ”Nu utilizați Tonsipret comprimate” (punctul 2).
Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: nu sunt necesare precauţii speciale.
Tonsipret comprimate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. Cum să utilizați Tonsipret comprimate
Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur. Dacă nu a fost prescris altfel, doza uzuală este de:
• În faza acută:
- Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani și peste: 1 comprimat la fiecare jumătate de oră sau la fiecare oră, de cel mult 12 ori pe zi;
- Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani: cel mult două treimi din doza pentru adulţi (1 comprimat de cel mult 8 ori pe zi);
- Copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani: cel mult jumătate din doza pentru adulţi (1 comprimat de cel mult 6 ori pe zi);
• În faza cronică:
- Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani și peste: 1 comprimat de 1- 3 ori pe zi;
- Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani: cel mult două treimi din doza pentru adulţi (1 comprimat de cel mult 2 ori pe zi);
- Copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani: cel mult jumătate din doza pentru adulţi (1 comprimat o dată sau de 2 ori pe zi).
Mod de administrare: lăsaţi comprimatele să se dizolve încet în gură. Pentru administrare la copii, comprimatele se dizolvă în puţină apă. Vă rugăm să spuneţi medicului sau farmacistului dacă observaţi că efectele medicamentului Tonsipret comprimate sunt prea puternice sau prea slabe.
Cât timp să luaţi Tonsipret comprimate: ca orice alte medicamente, medicamentele homeopate nu trebuie luate o perioadă mai lungă de timp fără recomandare medicală.
Dacă utilizați mai mult Tonsipret comprimate decât trebuie: dacă aţi luat mai multe comprimate Tonsipret decât ar trebui (întregul pachet care conţine 50, 100 sau 200 de comprimate) şi aveţi intoleranţă la lactoză, pot apărea tulburări gastro-intestinale sau diaree.
Dacă uitați să utilizați Tonsipret comprimate: nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetați să utilizați Tonsipret comprimate: incetarea tratamentului cu acest medicament se poate face în deplină siguranţă. Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.
4. Reacții adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele: greaţă, disconfort stomacal, reacţii de hipersensibilitate/reacţii alergice. Dacă manifestaţi unul sau mai multe dintre efectele adverse menţionate mai sus, întrerupeţi administrarea de Tonsipret comprimate şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. La primele semne ale unei reacţii de hipersensibilitate/reacţii alergice opriți administrarea medicamentului. Notă: Administrarea medicamentelor homeopate poate duce la o înrăutăţire temporară a simptomelor preexistente (agravare iniţială). În acest caz întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Tonsipret comprimate
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conținutul ambalajului și alte informații
Ce conține Tonsipret comprimate: substanţele active sunt Capsicum annuum Dil. D3 75mg, Guaiacum Dil. D3 75mg, Phytolacca americana Ø 50mg. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de cartof, stearat de magneziu. Notă pentru pacienții cu diabet zaharat: 1 comprimat Tonsipret conţine 0,02 unităţi glucidice de carbohidraţi.
Cum arată Tonsipret comprimate și conținutul ambalajului: Tonsipret comprimate sunt comprimate rotunde, aplatizate, de culoare bej-deschis.
Prezentare: cutie x 50 comprimate.